
به گزارش سایک نیوز به نقل از همشهری، متاسفانه در فضای مجازی امکان انجام اعمال خلاف و مجرمانه بیشتر است. به چند دلیل، ازجمله اینکه این فضا به آدمها امکان پنهان نگهداشتن هویت واقعی را میدهد و دیگر اینکه بهخاطر امکان ارتباطات گسترده و متنوع که در زندگی حقیقی کمتر اتفاق میافتد، کودکان و نوجوانان بهدلیل تجربه کم و خوشباوری و گاه بهدلیل نیازها و غرایز طبیعیشان و حتی از باب کنجکاوی ممکن است در دام انواع فریبهای اینترنتی بیفتند.
اگر بخواهیم این فریبها را دستهبندی کنیم، باید به فریبهای عاطفی، اقتصادی و اطلاعاتی اشاره کنیم. والدین باید مهارتها و اطلاعات کافی را برای رویارویی با خطرات و آسیبها در اختیار فرزندانشان قرار دهند، مهارتهایی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
فریب عاطفی
بلوغ عاطفی
پشت هر ارتباط عاطفیای که مجازی اتفاق میافتد، ممکن است که اهدافی شوم پنهان شده باشد. ازجمله سوءاستفاده جنسی، تخلیه اطلاعاتی، باجگیری و…
نوجوان باید بداند که تمام آدمهایی را که در شبکههای مجازی میبیند پیش از آنکه به طور درست بشناسدشان، به حلقه دوستان صمیمی و نزدیک خود راه ندهد. بچهها خیلی زود فریب روابط دوستانه و صمیمانه و حتی عاشقانه را میخورند و زودتر از آنچه فکرش را بکنیم ممکن است در دامی گرفتار شوند که عواقب بدی بهدنبال خواهد داشت. پس، قبل از آنکه یک تلفن هوشمند و یک خط اینترنت پرسرعت در اختیار فرزندتان قرار دهید، از بلوغ عاطفی او اطمینان حاصل کنید. اگر فرزندتان زیادی خوشباور است، در شرایط مناسب روحی بهسر نمیبرد، افسردگی دارد، بلوغش با بحرانی سخت همراه بوده، دوستان واقعیاش را نمیشناسید و عاشق پنهانکاری است، باید هوشمندانهتر برخورد کنید.
داستانهای واقعی
خوشباوری و خوشخیالی حاصل بیتجربگی و ناآگاهی است. البته منظور خوشخیالی کودکانه است که فرد را در دام تلههای متفاوت می اندازد. بنابراین نخستین قدم، دادن اطلاعات به نوجوان است، اطلاعاتی واقعی و درست. اگر نوجوان خیال میکند این داستانها را از خودتان ساختهاید تا او را بترسانید و اعتمادش به شما کم است، از مراجع دیگر کمک بگیرید، از فیلم، سریال، کتاب، مجله، یک فرد قابل اطمینان و دوست داشتنی برای نوجوان، مشاور و هر راهی که نوجوان متوجه انواع فریبها و دامهای احتمالی بشود. تا وقتی که او واقعیت را نداند، ممکن است باور کند و هیچ احتمال دیگری ندهد.
بیشتر بخوانید:
راهکارهی افزایش سواد رسانه ای
فریب اطلاعاتی
فریب اقتصادی
تبلیغات تجاری از هر سو شبکههای مجازی، سایتها و وبلاگها را احاطه کرده است. هرچیزی که فکرش را بکنید برای فروش پیدا میشود، از شیرمرغ تا جان آدمیزاد. همگی هم ادعای اصل و کیفیتدار بودن میکنند. اما در واقع آنچه به شما تحویل میدهند الزاما آن چیزی نیست که عکس آن را دیدهاید. در مورد شگردهای تبلیغات مجازی با نوجوان خود صحبت کنید. اول اینکه پشتپرده تبلیغات را برای او بگویید که بیشتر آنها سرشار از اغراق و بزرگنماییاند و اینکه از نرمافزارهای گرافیکی تا چه اندازه برای فریب مخاطب استفاده میشود، مثلا اگر داروهای لاغری و شامپوهای ریزش مو واقعیت داشتند و آنطور که ادعا میکنند با یک نسخه مشکلات را برطرف میکردند، الان هیچ فرد چاق یا کچلی در دنیا وجود نداشت. بنابراین با استدلالهای واقعی و منطقی او را از این مسئله آگاه کنید.