متأسفانه با وجود اینکه به طور روزافزون گزارشهایی از کودک آزاری جنسی شنیده میشود، پاره ای موانع باعث شده که کمتر به این مسأله پرداخته شود و خانوادهها از این بحث اجتناب کنند.
راههای پیشگیری از کودک آزاری جنسی
۱ـ آگاهی از خطراتی که از نظر جنسی کودک را تهدید میکند:
اولین و بهترین راه برای جلوگیری از وقوع آزار جنسی در کودکان آموزش است. خانوادهها باید اطلاعات و درک صحیحی در مورد وجود خطراتی که از نظر آزار جنسی فرزندان را تهدید میکند، داشته باشند. از جمله:
ـ باید بدانند که تعداد زیادی از کودکان مورد آزار جنسی قرار میگیرند.
ـ کودکان چه آزار جنسی خود را بازگو کنند، چه به صورت راز این موضوع را نزد خود نگه دارند، نسبت به جمعیت عمومی بیشتر در معرض خطر مشکلات روانی، عاطفی، اجتماعی و جسمانی که تا بزرگسالی ممکن است ادامه یابد، هستند.
ـ تعداد قابل توجهی از کودکان توسط خانواده خود مورد آزار جنسی قرار میگیرند. گروه زیادی از افراد آزارگر یکی از والدین، خواهر، برادر، یکی از بستگان مانند عمو، یک دوست خانوادگی، شاگرد مطمئن مغازه پدر یا همسایه است.
۲ـ شناسایی و پیشگیری از موقعیتهایی که در آن احتمال سوءرفتار جنسی با کودکان وجود دارد.
۳ـ صحبت با کودک در مورد سوءاستفاده جنسی و پیشگیری از آن جهت آگاهسازی وی و کاستن احتمال پدید آمدن ترسهای بیمورد در کودک
۴ـ ایجاد محیط امن و صمیمی در منزل و آموزش به کودکان در مورد اینکه محل صحبت کردن درباره مسائل خصوصی منزل است.
۵ـ تقویت این مفهوم که بدن کودکان به خودشان تعلق دارد و آموزش حریم خصوصی به آنها
بهترین زمان آموزش حریم خصوصی به کودکان هنگام حمام کردن کودک است. میتوانید برای ملایمتر کردن موضوعی خشن مثل آزار جنسی ابتدا در مورد رشد مناسب بدن فرزند خود صحبت کنید و سلامت جسمی او را تا هر حدی که هست، تحسین نمایید. سپس بگویید:
“بهبه! چه تمیز شدی! چه بدن سالمی داری! حالا یادت باشد که بدن تو خصوصی است و کسی نباید از تو بخواهد که به قسمتهای خصوصی بدن تو نگاه کند یا به آنها دست بزند (مناطق خصوصی را به او گوشزد کنید).”
اگر ما یعنی مادر و پدرت (در مورد کودکانی که پرستار دارند نیز حدود و مرزهای لازم را مشخص کنید) به تو کمک کنیم که خودت را بشویی یا بخواهیم با دیدن بدنت از سلامت آن مطمئن بشویم، اشکالی ندارد. قسمتهای خصوصی بدن تو (شامل آلت تناسلی، بیضهها و باسن پسران و واژن، باسن و پستان دختران) یعنی همان قسمتهایی که با مایو میپوشانی.
البته گاهی هم وقتی ما حضور داریم، پزشک برای درمان و اطمینان از سلامتی تو ممکن است به این بخشهای خصوصی تو دست بزند یا بخواهد آن را معاینه کند که این مورد اشکالی ندارد.
میتوانید این جملات را تغییر دهید یا بخشهایی از آن را حذف و اضافه کنید.
وقتی میخواهید در مورد سوءاستفاده جنسی به کودک خود اطلاعاتی دهید، میتوانید بگویید در مواردی که:
ـ کسی میخواهد بیدلیل به بدن او نگاه کند یا دست بزند،
ـ فرد بزرگتر یا قویتری (چه کودک و چه بزرگسال) از او میخواهد کاری انجام دهد که مایل نیست،
ـ در موقعیتی خاص قرار میگیرد و احساس ناراحتی میکند یا درون خود احساس عجیبی دارد،
ـ کسی از او میخواهد که رفتار خاصی را به صورت راز نگه دارد،
ـ او با کسی کاری انجام میدهد یا کسی با او کاری میکند که بعداً نسبت به آن احساسی ناخوشایند و بد پیدا میکند،
از فرمول «نه/ برو/ بگو» استفاده کند. این بدین معنا است که باید بگوید: «نه». سپس، «برود» و از فرد آزارگر دور شود و به مادر و پدر خود یا فرد بزرگسال معتمد دیگری اتفاق را «بگوید». این فرمول را از طریق بازی با کودکان کمسن نیز میتوانید تمرین کنید.
بنابراین جهت پیشگیری از سوءرفتار جنسی کودکان باید هوشیار بود و دیگران را نیز آگاه کرد. با رعایت موارد فوقالذکر میتوان به کاهش این معضل کمک کرد.
در مورد کودک آزاری جنسی اینجا و اطلاعاتی که لازم در این مورد خانواده ها بدانند اینجا مطالعه نمایید.