چند نوع مصرفی و گرایش زنان به مواد مخدر نگران کننده است

چند نوع مصرفی و گرایش زنان به مواد مخدر نگران کننده است

معاون مرکز پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی کشور گفت: گرایش زنان زیر ۳۰ سال به اعتیاد و چند نوع مصرفی مواد مخدر از پدیده های نگران کننده است که باید برای آن تدبیر شود.

محسن روشن پژوه در حاشیه همایش علمی کاربردی معاونان پیشگیری بهزیستی سراسر کشور که به مدت سه روز در قزوین برگزار شده است در خصوص فعالیتهای تحقیقاتی برای شناسایی معتادان و برنامه ریزی برای پیشگیری اظهارداشت: در سال های گذشته مطالعات زیادی در حوزه اعتیاد با محور شیوع مصرف مواد مخدر با آخرین پیماش خانه به خانه صورت گرفته است.

وی افزود: بررسی شیوع مصرف مواد مخدر و روان گردان ها در جمعیت عمومی کشورکه سال ۹۴ و ۹۵ به صورت علمی انجام شد برآوردی از مصرف مواد مخدر در سنین ۱۵ تا ۶۰ سال استخراج شده است.

دو میلیون و ۸۰۰ هزار مصرف کننده مواد مخدر

روشن پژوه یادآورشد: از نگاه ما هر کس که در طول زندگی تجربه مصرف مواد را دارد معتاد تلقی نمی شود و این مطالعه فقط مصرف را بررسی کرده و مقایسه ها نشان می دهد در حال حاضر دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر تجربه مصرف مستمر مواد را دارند.

تریاک بیشترین مواد مخدر مصرفی در کشور

وی اضافه کرد: آمارهای دیگری هم داریم که ستاد مبارزه با مواد مخدر و بهزیستی این طرح را اجرا کردند و به آمارهای دیگری رسیده اند که در تصمیم گیری ها مورد استفاده قرار می گیرد.

روشن پژوه در مورد نوع مصرف مواد مخدر در کشور تصریح کرد: مانند سالهای گذشته بیشترین مواد مصرفی از نوع تریاک است اما مواد خانواده حشیش مانند «گل» نسبت به قبل بیشتر شده است.

گرایش زنان زیر ۳۰ سال به موادد مخدر

وی در ادامه گفت: ارزیابی ها نشان می دهد فاصله شیوع مصرف مواد توسط بانوان از آقایان کمتر شده و زنان زیر ۳۰ سال بیشتر به سمت مواد مخدر رفته اند و مصرف مواد را زودتر از آقایان شروع می کنند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: پژوهش ها نشان می دهذد میانگین سنی مصرف مواد تفاوت نداشته اما در سه دهه اول عمر، زنان مصرف را زودتر شروع کرده اند.

روشن پژوه گفت: در حوزه پیشگیری از آسیب های اجتماعی دو دسته از عوامل موثر است که نااگاهی و نداشتن مهارت فرزند پروری و مهارت زندگی از مهمترین آنهاست که زمینه ساز مصرف مواد مخدر می شود.

وی بیان کرد: سیاست های رفاهی که منجر به زندگی بهتر و نشاط در جامعه و کاهش استرس محیط می شود می تواند در کاهش میزان مصرف موثر باشد.

روشن پژوه در زمینه اجرای برنامه های پیشگیرانه فرهنگی هم اظهارداشت: تعداد زیادی برنامه فرهنگی و اطلاع رسانی داریم اما باید سیاست های اموزشی و مدیریت شهری را جدی بگیریم.

معاون مرکز پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی کشور با بیان اینکه در بهزیستی بالغ بر ۲ هزار و ۷۰۰ واحد ارائه خدمات درمانی برای کاهش پیامدهای اعتیاد وجود دارد، گفت: بیش از یکهزار و ۱۰۰ مورد از مراکز خدمات سرپایی ارائه می کنند و حدود یک هزار و۲۰۰ مرکز، از مراکز اقامتی هستند و بیماران را بستری و درمان می کنند.

وی اضافه کرد: واحدهای درمان دراز مدت « TC»، واحدهای کاهش آسیب معتادان، مراکز سیار، سرپناه شبانه و تیم های امدادرسان سیار هم از دیگر واحدهای خدمات رسان به معتادان در کشور است.

معاون مرکز پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، با بیان اینکه بهزیستی در پیشگیری از اعتیاد نیز کارها مفیدی انجام داده گفت: از دهه ۷۰، کار پیشگیری را شروع کردیم و اکنون بیش از ۵ هزار تیم اجتماع محور در محلات در مورد پیشگیری از اعتیاد فعالیت دارند که در سال گذشته کارها پیشگیری فراوانی در مهدهای کودک، محل کار و کارها خاص کودکان انجام دادیم.

معاون پیشگیری و درمان اعتیاد شرکت بهزیستی کشور با اشاره به تعداد متفاوت بعضی آمارهای انتشار یافته در رابطه با معتادان کارتن خواب در آخر یادآور شد: آمارهای متعددی از ۶ هزار الی ۱۵ هزار معتاد کارتن خواب ارائه شده است است که چون روش دقیق نبوده و برگرفته از برآوردهای مراجعی است که به نوعی با این گروه ارتباط داشتند، نمی توان این ها را به عنوان عدد دقیق به حساب آورد.

اعتبارات پیشگیری باید سه برابر شود

وی گفت: در حال حاضر میزان اعتبارات پیشگیری حدود ۴ درصد اعتبارات سازمانی است که به هیچ وجه جوابگوی نیازها نیست و برای تامین نیازها باید این میزان به حداقل ۱۲ تا ۱۵ درصد افزایش یابد.

بر اساس پیمایش انجام شده حدود ۱۲٫۳ درصد افرادی که تجربه مصرف مواد مخدر دارند مرد و ۱.۱ درصد زن هستند و این مطالعه نشان می دهد که بیشترین افراد مصرف کننده مواد مخدر تحصیلات کمتر از دیپلم داشته اند.

روشن پژوه یادآورشد: بیشترین اعتیاد در میان کارگران ساده دیده می شود و بیشترین نوع مصرف مواد را تریاک و مشتقات آن، حشیش و هروئین است و ۱۴ درصد از کسانی که ماده «گل» مصرف کرده اند دانشجو بوده اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه بیان کرد: سن متوسط شروع مصرف مواد مخدر در میان بانوان نگران کننده است و زنان زیر ۳۰ سال نسبت به گذشته زودتر مصرف مواد را آغاز می کنند.

نگران چند مصرفی مواد مخدر میان افراد هستیم

وی اضافه کرد: آمارها و بررسی ها نشان می دهد ۲۰ درصد افراد تجربه مصرف بیش از دو نوع ماده مخدر، ۱۵ درصد مصرف ۳ نوع ماده، ۵ درصد مصرف ۵ نوع ماده مخدر را دارند که این رویکرد نگران کننده است.

معاون مرکز پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: از دهه ۷۰، کار پیشگیری با جدیت شروع شده و در حال حاضر بیش از ۵ هزار تیم اجتماع محور در محلات در مورد پیشگیری از اعتیاد فعالیت دارند که در سال گذشته کارهای پیشگیری فراوانی در مهدهای کودک، محل کار و مراکز مختلف انجام شده است.

منبع : مهر نیوز