سندرم قلب شکسته چیست؟

سندرم قلب شکسته چیست؟

یک روانشناس درباره نشانه‌های ضربه‌ ناشی از شکست عاطفی یا سندرم قلب شکسته گفت: وقتی رابطه عاطفی فرد به هر دلیلی تمام ‌شود وی دچار فقدان می‌شود و باید سوگواری کند، این کار طی مراحلی انجام می‌شود که کاملا طبیعی است.

به گزارش سایک نیوز ، دکتر حامد برآبادی درگفت‌وگو با طبنا(خبرگزاری سلامت)، افزود: فقدان کلمه‌ای است که معمولا برای مرگ یک عزیز به‌کار می‌بریم دراین حالت می‌گوییم فرد دچار فقدان شده و باید سوگواری کند، جالب اینجاست که واژه‌های فقدان و سوگواری برای پایان یک رابطه عاشقانه هم به‌کار رفته و می‌گوییم فرد بعد از پایان رابطه عاشفانه دچار فقدان شده و باید سوگواری کند.

وی اظهار کرد: پس از شکست عشقی نشانه‌هایی از نظر جسمی و روانی در فرد بروز می‌کند که به‌طور کلی به آن سندرم شکست عشقی یا سندرم قلب شکسته می‌گوییم، یعنی مجموعه نشانه‌هایی که پس از پایان یک رابطه عشقی در فرد بروز می‌کند.

به گفته این مشاور خانواده، افسردگی، خشم، احساس شدید ناامنی، درماندگی، احساس گناه، ترس، ناامیدی بی‌نظمی در خواب، بی‌اشتهایی یا پرخوابی و پرخوری، بی‌قراری، از دست دادن تمرکز، از دست دادن انگیزه و انرژی،علائم روحی سندرم قلب شکسته و سردرد، بدن درد، خستگی و بی‌حوصلگی و کندی روانی حرکتی از عوارض جسمی این سندرم هستند.

وی تفاوت‌های فردی،‌ میزان شکل‌گیری هویت و عزت و نفس فرد براساس یک رابطه عاشقانه و احساس وی نسبت به خود را در شدت و ضعف بروز علائم سندرم شکست عشقی تعیین‌کننده خواند و اضافه کرد: هر قدر فرد هویت و عزت نفس بیشتری داشته باشد و “من” در وی شکل‌گرفته‌تر باشد تا‌ب‌آوری او بیشتر شده و راحت‌تر می‌تواند این مراحل را طی کند ، همچنین طول و عمق رابطه و میزان حمایت‌های اجتماعی از فرد می‌تواند در تاب‌آوری وی موثر باشد.

برآبادی با اشاره به اینکه برخی مطالعات نشان داده هرقدر سن فرد پایین‌تر باشد فرآیند سوگواری وی دردناک‌تر و طولانی‌تر می‌شود، خاطرنشان کرد: اما درباره تفاوت‌های جنسیتی مطالعات تفاوت معناداری را نشان نداده است.

وی انکار، خشم، غم و پذیرش را مراحلی خواند که پس از فقدان فرد طی می‌کند و عنوان کرد: اینکه فرد و اطرافیان وی بدانند این مراحل باید به طور طبیعی طی شود، بسیار کمک‌کننده است، یعنی اگر فرد در روزهای اولیه بعد از جدایی همچنان منتظر بازگشت طرف مقابل است این که بگوییم “او دیگر بازنمی‌گردد و به او فکر نکن”، راهگشا نیست زیرا فرد باید این مراحل را طی کند.

این مشاورخانواده با تاکید براینکه طول مدت مراحل در افراد، متفاوت است، تصریح کرد: کاهش علائم سندرم قلب شکسته در طول زمان و به‌تدریج رخ می‌دهد و با توجه به تفاوت‌های فردی و ویژگی‌های رابطه این مدت فرق می‌کند، همان‌گونه که برای فوت یک فرد چهلم می‌گیریم و بعد از این مرحله افراد لباس سیاه را در آورده و زندگی عادی را از سر می‌گیرند، شاید بتوان این ۳۰ یا ۴۰ روز را برای بازگشت فردی که شکست عشقی خورده به زندگی عادی در نظر گرفت.ا گرچه عوامل دیگری نیز در خصوص طول این مراحل دخیل هستند.

وی افزود: اگر این مراحل خیلی طولانی شد و پس از گذشت چند ماه مشاهده کردیم که کاهش معناداری در علائم فرد پیدا نشده و او نتوانسته به زندگی عادی بازگردد، به مداخلات جدی‌تری نیاز است.

این مشاور خانواده توصیه کرد: هرگز برای فراموش کردن شکست عاطفی به سرعت وارد رابطه جدید چه کوتاه‌مدت و چه بلند مدت نشوید، زیرا بردن مسائل حل نشده و سوگ به رابطه جدید باعث می‌شود این رابطه نیز خراب شده و هویت شکست در رابطه عاطفی در فرد شکل بگیرد.

از برقراری رابطه جدید ناامید نشوید

وی همچنین تاکید کرد: از ارسال پیام‌های مبهم به فرد مقابل پرهیز کنید زیرا این پیام‌ها کمک‌کننده نیستند.مصرف مسکن،‌ سوءمصرف مواد، سوءمصرف الکل، استعمال سیگار و انجام رفتارهای اعتیادآور از جلمه مواردی است که نباید انجام دهیم، همچنین افراد نباید خود را به خاطر شرایط روحی خود سرزنش کنند زیرا کاملا طبیعی است.

برآبادی با تاکید بر اینکه حضور یک فرد همدل و همراه که توانایی درک فرد را دارد می‌تواند مفید باشد، بیان کرد: داشتن احساس عصبانیت تا زمانی‌که به رفتارهای بسیار مخرب تبدیل نشده بد نیست. افراد باید پس از شکست عاطفی سعی کنند وارد اجتماع شده و از انزوا بپرهیزند، همچنین فعالیت‌های فیزیکی و ورزشی نیز باعث می‌شود که فرایند سوگ را راحت‌تر طی کنیم.

به گفته وی فعالیت‌های آرام‌بخش مانند مراقبه و ریلکسیشن، داشتن زمان استراحت و رفتن به طبیعت برای آرام کردن روان آسیب‌دیده اتفاقی خوب است.

وی با اشاره به اینکه به افراد توصیه می‌شود ماجرا را فراموش کنند درحالی‌که شدنی نیست، تصریح کرد: لازم نیست از افکارمان فرار کنیم اما می‌توان آن را تحلیل کرد و ازآن کمک گرفت، به نحوی که بعد از اتمام این دوران هیجانی بررسی کنیم که نقاط ضعف و قوت من و طرف مقابل در رابطه چه بوده است آیادر رابطه‌ها الگوی خاصی را دنبال می‌کنم که منجر به شکست می‌شود، البته کمک گرفتن از یک فرد متخصص بسیار توصیه می‌شود.

این روانشناس با بیان اینکه زمان به عقب بازنمی‌گردد و گذشته، گذشته است، خاطرنشان کرد: افراد باید آگاه باشند که بازهم ممکن است دچار شکست شوند اما مهم است که ازهر شکست چه بهره‌برداری‌ای کنیم. همچنین نباید تعمیم افراطی کنیم، مثلا برخی می‌گویند که من دیگر وارد رابطه احساسی نمی‌شوم این برخورد اشتباه است، اینکه برای آدم‌ها تنها یک نیمه گمشده وجود دارد تنها یک افسانه است شما می‌توانید و باید وارد یک رابطه عاطفی شوید و رابطه جدید می‌تواند فضای متفاوتی داشته باشد به شرطی که از رابطه‌ای که به شکست انجامیده درس بگیرید.