افراد خودخواه خودشان را بالاتر از دیگران میبینند و حتی گاهی از خودخواهی فراتر رفته و دچار خودشیفتگی میشوند.
با افراد خودخواه چگونه باید رفتار کنیم؟
اغلب توصیه میشود مرز مشخصی را در روابط خود با این افراد قائل شوید، چرا که آنها «انرژیخوار» هستند و در صورتی که بلد نباشید چگونه روابطتان را با این افراد مدیریت کنید، انرژی تان را می گیرند. این در حالی است که اگر ویژگیهای افراد خودخواه را بدانید، مطمئنا بهتر میتوانید درکشان کنید و دلیل رفتارهای نامعقولشان را متوجه شوید. پس در ادامه با ما همراه باشید تا با ویژگیهای شخصیتی این افراد بیشتر آشنا شوید و یاد بگیرید چگونه با آنها رفتار کنید.
۱. افراد خودخواه به هر دستاویزی متوسل میشوند تا تصویری که از خودشان در ذهن دارند (خودانگاره)، خراب نشود.
این افراد ایدهآلگرا هستند و معمولا دنیای محدودی دارند، دنیایی که از بایدهای خیلی زیادی ساخته شده است. افراد خودخواه تمایل عجیبی به تحمیل باورهای خود دارند و همهی تلاششان را میکنند تا دیگران را متقاعد کنند که دنیای اعتقادی خودشان برتر است. این افراد اغلب اگر تأییدشان نکنید، از شما بیزار میشوند.
۲٫ افراد خودخواه معمولا دوستان زیادی دارند، اما فقط به ظاهر، چرا که این افراد صرفا به تعداد دوستانشان اهمیت میدهند و بیشترِ دوستیهایشان هیچ کیفیتی ندارند. آنها میتوانند طوری رفتار کنند که خیلی جذاب به نظر برسند، اما نیتشان در اصل جذب افرادی است که حباب توهماتشان را پایدارتر میکنند.
افراد خودخواه به خوبی میدانند چگونه عدهی زیادی را به خودشان جذب کنند، اما بیشتر با افرادی همراه میشوند که بتوانند به وسیلهی آنها به خودخواهی خود پر و بال بدهند.
۳٫ افراد خودخواه احساس نقص میکنند و دقیقا به همین دلیل است که از دیگران برای پر کردن خلأ درونی خود استفاده میکنند.
۴. افراد خودخواه تحمل دیدگاههای مخالف را ندارند. این افراد ارزش دیگران را پایین میآورند و آنها را در جایگاه پایینتری نسبت به خودشان میبینند. افراد خودخواه چون اعتماد به نفس ندارند، در عوض سعی میکنند خودشان را با تحقیر کردن دیگران بالا بکشند.
این افراد معمولا حاضر نیستند از نقطه نظرات خود کوتاه بیایند و خیلی اوقات روی دیدگاههایی پافشاری میکنند که متأسفانه معتبر و قابل استناد نیستند،
چرا که مثلا برای باهوشتر به نظر رسیدن فقط جلد مجلات را میخوانند و نسبت به دانستههای کمعمق خود نیز شدیدا متعصب هستند. اگر با دیدگاه افراد خودخواه مخالفت کنید، ممکن است شما را سخت به باد انتقاد بگیرند.
۵. افراد خودخواه معمولا روابطشان پایدار نیست.
دیگران در نظر این افراد به دو دستهی خیلی خوب و خیلی بد تقسیم میشوند. اگر چاپلوسی کنید یا خواستههایشان را برآورده سازید، در دستهی خوبها و در غیر اینصورت در دستهی بدها قرار خواهید گرفت. به عبارت دیگر، آنها این قابلیت را دارند که در یک لحظه دوستتان داشته باشند و در لحظهای دیگر به دشمنتان تبدیل شوند.
۶. افراد خودخواه به سختی میتوانند با دیگران همدردی کنند. این افراد اگر هم در مواردی موفق به ابراز همدردی شوند، همدردیشان به دلیل به منفعتی است که نصیبشان خواهد شد.
۷. افراد خودخواه عزت نفس کافی ندارند. عزت نفس یعنی برآوردی که هر فرد از ارزش و توانمندیهای خود دارد. افراد خودخواه در زمینهی عزت نفس خلأهای زیادی دارند که باید برطرفشان کنند.
۸. افراد خودخواه گاهی ممکن است بیش از حد با اعتماد به نفس به نظر برسند.
این افراد معمولا به ظاهر موفق هستند، اما این موفقیت ظاهری فقط تا زمانی ادامه خواهد داشت که بتوانند نقاب خود را به خوبی در نزد دیگران حفظ کنند. با این حال، اگر عمیقتر شوید و آنسوی نقاب را ببینید، قطعا به بیکفایتی آنها پی خواهید برد.
۹٫ افراد خودخواه معمولا هیچ قدمی در جهت اصلاح اشکالات خود برنمیدارند، چرا که فکر میکنند این دیگران هستند که مشکل دارند و باید خودشان را اصلاح کنند، نه خود آنها.
۱۰. افراد خودخواه بیش از حد منفعتطلب هستند. این افراد معمولا زحمات خودشان را بزرگ جلوه میدهند و زحمات دیگران را کوچک میشمارند.
اینها دقیقا همان افرادی هستند که دولت، جامعه، مردم و کلا دنیا را بدهکار خودشان میدانند، در حالیکه به شخصه حاضر نیستند چندان به زحمت بیفتند و چیز زیادی به دنیا عرضه کنند. البته که همهی انسانهای معقول به منفعتی که قرار است به ازای تلاش خود در موقعیتهای مختلف نصیبشان شود فکر میکنند،
اما افراد خودخواه تمایل دارند با کمترین تلاش و به هر قیمتی که شده به بیشترین منفعت ممکن برسند.
چگونه باید با افراد خودخواه رفتار کرد؟
۱. خودتان را بازیچهی دست افراد خودخواه قرار ندهید، بلکه مرز مشخصی را در روابط خود با این افراد قائل شوید.
۲٫ اگر احساس کردید که باید از خودتان دفاع کنید، حرفتان را خلاصه و بدون حاشیه بزنید، چرا که افراد خودخواه معمولا شنوندههای خوبی نیستند و دیوار دفاعی خیلی محکمی برای حفاظت از خودانگارهشان ساختهاند.
۳٫ خودخواهی این افراد را تأیید نکنید و به خودبینی آنها پر و بال ندهید. در عوض، سعی کنید خود واقعیتان باشید و از ریاکاری در مقابل افراد خودخواه بپرهیزید.
۴. اگر در موقعیتی قرار دارید که باید نظرتان را قاطعانه عنوان کنید، هرگز با حالت حمله با افراد خودخواه وارد بحث نشوید، بلکه فقط نشان بدهید که با دیدگاهشان مخالف هستید.
۵. به افراد خودخواه وابسته نشوید.
۶. در برخورد با افراد خودخواه متعصبانه رفتار نکنید و قدرت تحمل خود را بالا ببرید.
۷. صبور باشید.
۸. یاد بگیرید رفتار افراد خودخواه را بیطرفانه و بدون غرضورزی مشاهده و ارزیابی کنید.
خلاصهی کلام اینکه از افراد خودخواه متنفر نباشید، بلکه با آنها همدردی کنید. این افراد معمولا کسانی هستند که گذشتهشان باعث شده است به روشی ناصحیح برای دفاع از خود روی بیاورند. افراد خودخواه به سختی تلاش میکنند تا بخشی از خودشان را که مورد علاقهشان نیست، پنهان نگه دارند.
البته این فقط افراد خودخواه نیستند که گذشتهشان ایدهآل نیست، بلکه گذشتهی بسیاری از مردم با ایدهآلی که در ذهن خود ساختهاند تا حد زیادی فاصله دارد. اما افراد خودخواه از مهارت کافی برای مواجههی کارامد با این موضوع برخوردار نیستند. آنها به جای رویارویی، به مخفیکاری روی میآورند.
با این حال، در عین همدردی با افراد خودخواه باید همیشه سعی کنید مرز مشخصی در روابط خود با این افراد داشته باشید و بدانید در قبال اعمالی که انجام میدهند مسئول هستند.
منبع: سلامتی
بیشتر بخوانید:
آیا می توان با افراد خودشیفته ازدواج کرد؟
نه گفتن برایتان سخت است؟ بخوانید
مهارت جرات مندی را بیاموزیم
نشانه های یک رابطه ناسالم