«سالوادور دالی» و «توماس ادیسون» روشی برای خوابیدن شرح دادهاند که ممکن است واقعاً منجر به بهبود خلاقیت افراد شود. دانشمندان پس از سالها اکنون به بررسی این نوع خواب پرداختهاند.
دالی و ادیسون اینگونه شرح دادهاند که برای افزایش خلاقیت باید در مرحلهی خاصی از خواب، بیدار شوید و میتوانید ببینید که واقعیت جای خود را به فانتزی داده است. برای انجام این کار، دالی و ادیسون از یک جسم مانند یک قاشق یا یک توپ استفاده میکردند و درون یک صندلی میخوابیدند. زمانی که در خواب تکان میخوردند، جسم مورد استفاده سقوط میکرد و صدای ایجاد شده توسط آن باعث بیدار شدن نسبی آنها میشد. این بیداری با چند لحظه بیهوشی آغاز میشود، به نحوی که در این چند لحظه فرد از اطراف خود ناآگاه است. دالی و ادیسون اعتقاد داشتند که در این لحظات میتوان به خلاقیت بیشتری دست یافت.
اکنون دانشمندان موسسهی مغز فرانسه، مقالهی جدیدی در مجلهی Science Advances چاپ کردهاند و در آن در مورد نظریهی دالی و ادیسون به بررسیهای عمیق پرداختهاند. آنها نام این مرحله از خواب که فرد در وضعیت بیهوشی قرار دارد و پس از آن به خواب عمیق فرو میرود را «مرحلهی N1» گذاشتهاند. انسانها در طول خواب شبانه حدود ۵ درصد زمان را در وضعیت N1 هستند، ولی تا کنون این مرحله کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است.
در مرحلهی N1 انسان میتواند شکل، رنگ و حتی بخشی از رویای شبانه را جلوی چشم خود ببیند و حتی صدای اطراف خود را بشنود. البته این تواناییها در افراد مختلف متفاوت است. دانشمندان از ۱۰۳ فرد سالم که خواب مناسبی داشتهاند، خواستند تا در این آزمایشها شرکت کنند. دانشمندان از داوطلبان خواستند تا شب قبل از آزمایش، کمتر بخوابند تا بدن آنها نیاز بیشتری به خواب داشته باشد.
در این آزمایش، دانشمندان به داوطلبان یک مسالهی ریاضی دادند که در آن باید عدد آخر در یک سری اعداد حدس زده میشد و دو اصل برای حل مساله نیز به آنها ارائه شد. ولی یک اصل مخفی نیز وجود داشت که عدد هشتم سری اعداد با عدد دوم همیشه یکی است. اگر کسی بتواند این اصل را ببیند مدت زمانی که برای حل مساله صرف میکند، به شدت کاهش پیدا میکند. در واقع کسانی که بتوانند این قانون را در سری اعداد ببینند انسانهای خلاقی هستند، زیرا بدون آموزش توانستهاند راهحل جدیدی برای مساله پیدا کنند.
دانشمندان در این آزمایش وضعیت پیشنهادی دالی و ادیسون را برای داوطلبان ایجاد کردند و سعی کردند آنها را وارد مرحلهی N1 خواب کنند. آنها از طریق امواج مغزی توانستهاند ورود داوطلبان به مراحل مختلف خواب را تشخیص دهند. داوطلبان پس از حل تعدادی مساله کمی خوابیدند و دوباره به حل مسائل برگشتند.
بررسی دانشمندان نشان داد داوطلبانی که حداقل ۱۵ ثانیه در مرحلهی N1 خواب بودهاند، با احتمال ۸۳ درصد بیشتر از کسانی که این مرحله را طی نکردهاند، قانون مخفی مساله را کشف کردهاند.
اینکه چرا ورود به مرحلهی N1 خواب باعث افزایش توانایی مغز میشود، معلوم نیست و باید تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
منبع: مجله علمی ایلیاد
بیشتر بخوانید: