زنان از مردان افسرده ترند!
علی اسدی، معاون دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت در ابتدا گفت: میزان افسردگی در زنان بیشتر از مردان است و این موضوع را اکثر پژوهش های داخلی و جهانی تأیید می کنند.
او افزود: شاخص های مؤثری می تواند علت شیوع بیشتر افسردگی در میان خانم ها باشد که از جمله آن ها می توان به تفاوت های جنسیتی، تبعیض ها، محدودیت ها و محرومیت های اجتماعی اشاره کرد.
اسدی گفت: افسردگی یک بیماری است و به دلایل مختلف زیستی، اجتماعی و خانوادگی در گروه های سنی مختلف می تواند ایجاد شود. بنابراین بیماری افسردگی در کل جهان از جمله در کشور ما حتی در گروه سنی کودک و نوجوان هم دیده می شود.
بیشترین آمار اختلالات روانپزشکی در میان افراد بیکار و خانه دار
معاون دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت همچنین ضمن تأکید بر اینکه گزارش معتبر و قابل ارائه ای برای میزان شیوع افسردگی در کشور به تفکیک استان ها نداریم، اظهار داشت: اختلالات خلقی در ایران در گروه سنی 40 تا 45 سال بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: در گروه تحصیلی بیسواد، بیشترین آمار اختلالات روانپزشکی را با درصد 26.4 درصد وجود دارد. همچنین به لحاظ شغلی بیشترین اختلالات روانپزشکی را به ترتیب در گروه بیکار با 33 درصد و افراد خانه دار با 25.9 درصد داریم.
نقش مهم رسانه ها در حوزه سلامت روان جامعه
علی اسدی گفت: براساس پیمایش ملی کشور در سال 90 ، شیوع اختلالات روانپزشکی در ایران در گروه سنی 15 تا 64 سال، 23.6 درصد است. همچنین در بین اختلالات روانپزشکی، اختلالات افسردگی 12.7 درصد و اختلالات اضطرابی 15.6 درصد را به خود اختصاص داده اند.
او رسانه ها را در کاهش “انگ زنی” نسبت به بیماری های روانپزشکی و همچنین اطلاع رسانی و آموزش در این حوزه بسیار مؤثر دانست و گفت: در واقع اگر رسانه ها در راستای خودمراقبتی در خصوص سلامت روان و اطلاع رسانی در مورد خدمات روانشناسی و روانپزشکی به مردم خوب عمل کنند، مردم برای بروز مشکلات روانپزشکی، ترس و و واهمه از انگ و برچسب نخواهند داشت.
هر فرد غمگینی افسرده نیست!
اسدی تأکید کرد: هر فرد غمگینی لزوما افسرده محسوب نمی شود. بلکه غمگین شدن یک هیجان است که ممکن است هر فردی بر اثر از دست دادن فرد یا حتی شیء مورد علاقه اش دچار حالت غمگینی شود. اما فرد غمگین قادر به فعالیت های روزمره زندگی خود می باشد و این حالت غم، بعد از مدت کوتاهی از بین می رود.
همچنین معاون دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت در ادامه افسردگی را بیماری با علائم و نشانه های خاص خود عنوان کرد و گفت: فرد افسرده، احساسات و رفتارهایی چون خلق پایین، افت عملکرد زندگی، عدم لذت و شادی،کندی حرکتی، افکار و احساس ناامیدی و مرگ و غیره دارد و این حالات طی یک دوره زمانی هم ادامه می یابد.
بسته های مداخله ای و آموزشی وزارت بهداشت برای کاهش افسردگی
او در خصوص فعالیت های وزارت بهداشت در بحث افسردگی هم بیان کرد: وزارت بهداشت برنامه های مختلفی را در حیطه ی پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری های روانپزشکی از جمله افسردگی برای همه ی گروه های سنی و جنسی در دستور کار خود قرار داده است.
علی اسدی اضافه کرد: خدمات مذکور را در قالب بسته های مداخله ای و آموزشی در مراکز خدمات جامع سلامت توسط پزشکان، کارشناسان سلامت روان و کارشناسان مراقب سلامت به مردم ارائه می کند.
توصیه هایی برای کاهش افسردگی در جامعه
وی توصیه ای هم به تمام مردم و ویژه بانوان داشت: برای پیشگیری از افسردگی به بهبود سبک زندگی خود اهمیت بدهید. مثلا افکار و احساسات خود را بیان کنید و اجازه و فرصت بدهید تا دیگران نیز احساس شادی و غم خود را بیان کنند.
اسدی در اینباره افزود: از برچسب زدن و قضاوت در مورد دیگران خودداری کنید. اخبار منفی را منتشر نکنید و تلاش کنید به آنچه از نظر دینی، فرهنگی و ملی به شما آرامش می دهد، عمل کنید.
معاون دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت در آخر گفت: مردم در صورت نیاز، به مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی که در تمام شهرستان ها وجود دارد مراجعه کنند و از خدمات سلامت روان که توسط کارشناسان سلامت روان و پزشکان ارائه می شود استفاده کنند.
منبع: بهداشت نیوز