عموم مردم بر این عقیده هستند که موسیقی باعث افزایش خلاقیت میشود، ولی این باور اکنون توسط محققین با چالش مواجه شده است. روانشناسان دانشگاه مرکزی لنکشیر دانشگاه گاول سوئد و دانشگاه لنکستر، تاثیر موسیقی پسزمینه بر عملکرد انسان را بررسی کردند. عملکرد مغز به وسیلهی پرسیدن مسائل مربوط به بینش کلمات که نشاندهندهی میزان خلاقیت است، مشخص شده است. محققین دریافتند که موسیقی پسزمینه به شدت بر روی توانایی حل مسائل داده شده به افراد تاثیر مخرب دارد، ولی وجود سر و صدای اضافی در کتابخانه بر روی این عملکرد تاثیری ندارد.
مسائل بینش کلمات به این شکل است که به شرکتکننده سه کلمه داده میشود و از وی خواسته میشود یک کلمهی مرتبط با این سه کلمه پیشنهاد دهد که بتواند با هر سه کلمه ترکیب شده و کلمهی جدیدی ایجاد کند. محققین این نوع سوالات را در محیط کاملاً آرام و محیطهای زیر از شرکتکنندگان پرسیدند:
– موسیقی پسزمینه با اشعار خارجی و ناآشنا؛
– موسیقی بیکلام؛
– موسیقی با اشعار قابل فهم و آشنا.
دکتر «نیل» از دانشگاه لنکستر، میگوید: «ما شواهد محکمی یافتیم که نشان میدهد عملکرد انسان در زمانی که موسیقی در حال پخش شدن است، بهشدت آسیب میبیند.» محققین حدس میزنند این کاهش عملکرد بهخاطر تأثیر موسیقی بر حافظهی کلامی اتفاق میافتد. قرار گرفتن در معرض موسیقی با اشعار آشنا، بهطور کل تاثیر منفی بر روی خلاقیت دارد؛ فارغ از اینکه موسیقی باعث برانگیخته شدن حس مثبت در فرد شود و یا فرد به آن موسیقی علاقه داشته باشد.
با این احوال، تفاوتی بین عملکرد افراد در محیطهای کاملاً آرام و محیطهای کتابخانهای با سر و صدای مرسوم این مکانها مشاهده نشد. محققین میگویند شاید دلیل این اتفاق، یکنواخت بودن سر و صدای کتابخانه باشد. بهطور کل میتوان نتیجه گرفت که دید عموم در مورد تاثیر مثبت موسیقی بر خلاقیت اشتباه است.
منبع: مجله علمی ایلیاد