فراگیری خدمات اورژانس اجتماعی به عنوان مامنی برای افراد آسیبدیده از گزند آسیبهای اجتماعی نیازمند افزایش اعتبارات و توجهات لازم از سوی متولیان است.
این حوزه موثر اجتماعی در عرصه پیشگیری از وقوع و کنترل جرم با سابقه ۲۳ ساله هنوز هم با کمبودهایی مواجه است که در مسیر توسعه کمی و کیفی خدمات آن مانع ایجاد میکند.
این در حالیست که اهداف و برنامههای اورژانس اجتماعی که بر مبنای تخصصی، بهموقع و در دسترس بودن است در صورتی میتواند پاسخگوی نیازهای افراد آسیبدیده یا در معرض آسیب باشد که به رفع کمبودها و توسعه تجهیزات لازم آن توجه لازم صورت گیرد.
در زمان حاضر در ۱۹ شهر استان اصفهان مراکز اورژانس اجتماعی با حضور تیمهای تخصصی روانشناسی و مددکاری فعالیت میکنند و ماهانه بین ۳۰ تا ۸۰ نفر به مراکز اورژانس اجتماعی معرفی میشوند و زیرپوشش حمایتهای تخصصی قرار میگیرند.
نقش موثر مراکز اورژانس اجتماعی در رفع بحرانهای فردی و خانوادگی
کارشناس حوزه آسیبهای اجتماعی در اصفهان گفت: مراکز اورژانس اجتماعی نقش موثری در کاهش آسیبهای اجتماعی و رفع بحرانهای فردی و خانوادگی دارند.
افسانه میرزاییان در گفت و گو با ایرنا افزود: از سویی آمار مراجعه مردم در موضوعاتی شامل خشونت خانگی، کودکآزاری، همسرآزاری و دیگر آسیبهای اجتماعی به این مراکز نشانه بالا رفتن سطح آگاهی و دانش مردم در زمینه شناخت نهادهای اجتماعی است.
وی اظهار داشت: تلاش و وظایف کارشناسان اورژانس اجتماعی در مداخلات کارشناسی و تخصصی در سه مرحله پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران صورت میگیرد .
این کارشناس اجتماعی افزود: درمجموع برنامه اورژانس اجتماعی برای پاسخگویی به نیازهای مردم و رفع یا کاهش مشکلات اجتماعی با هدف پیشگیری و وقوع جرم و قضازدایی ترتیب داده شده است.
وی خاطرنشان کرد: بررسیها بیانگر آن است که این مراکز تاثیر بسیار زیادی در کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی از جمله خشونتهای خانگی، کودک آزاری و همسرآزاری دارد.
مراکز اورژانس اجتماعی نیازمند توجه حداکثری مسوولان
معاون اجتماعی ادارهکل بهزیستی اصفهان گفت: دایره وسیع کنترل و کاهش آسیبها در حیطه مراکز اورژانس اجتماعی نیازمند توجه و حمایت بیشتر مسوولان است.
عبدالرضا اسماعیلی افزود: با توجه به اینکه آسیبهای اجتماعی تک عاملی نیست، باید بخشهای مختلف با اشتراک گذاشتن خدمات و امکانات خود به کمک و حمایت مراکز اورژانس اجتماعی بپردازند.
وی اظهار داشت: عمده افرادی که به این مراکز مراجعه میکنند زنان و دختران آسیب دیده، کودکان خیابانی و کار و دیگر افراد در معرض آسیب و موارد مربوط به خودکشی است.
به گفته معاون اجتماعی بهزیستی اصفهان، در زمان حاضر در ۱۹ شهر استان اصفهان مراکز اورژانس اجتماعی با حضور تیمهای تخصصی روانشناسی و مددکاری فعالیت میکنند و ماهانه بین ۳۰ تا ۸۰ نفر به مراکز اورژانس اجتماعی معرفی و زیرپوشش حمایتهای تخصصی قرار میگیرند.
اسماعیلی افزود: در شهر اصفهان ۲ مرکز اورژانس اجتماعی و در شهرهای بهارستان، آران و بیدگل، کاشان، شاهینشهر، فریدونشهر، تیران و کرون، شهرضا، مبارکه، نجفآباد، برخوار، اردستان، نایین، خمینیشهر، سمیرم، فولادشهر، زرینشهر، گلپایگان و فلاورجان یک مرکز اورژانس اجتماعی درحال فعالیت هستند.
وی خاطرنشان کرد: در مراکز اورژانس اجتماعی افراد به صورت خود معرف، ارجاع و با دستور مقام قضایی و مداخلات موردی تحت حمایت قرار میگیرند.
این مسوول افزود: در این مراکز افراد خدماتی به عنوان حمایتهای روانی اجتماعی، حقوقی و خدمات دیگری به منظور جلوگیری از مداخلات قضایی و انتظامی از سوی روانشناسان و مددکاران مستقر در این مراکز در تمامی ساعات شبانه روز دریافت میکنند.
ضرورت اعتبارات ملی برای توسعه خدمات مراکز اورژانس اجتماعی
مدیرکل بهزیستی اصفهان گفت: با توجه به اهمیت خدمات اورژانس اجتماعی در کاهش آسیبها و پیشگیری از جرایم ضروی است که اعتبارات ملی برای رفع کمبودها و نیارهای تجهیزاتی آنها تخصیص یابد.
ولیالله نصر اصفهانی افزود: در زمان حاضر بسیاری از مراکز اورژانس اجتماعی در استان نیازمند مکان مناسب، نیروی انسانی مورد نیاز و تامین خودرو هستند.
وی اظهار داشت: با توجه به سختی و سنگینی و حساسیت کار این مراکز، کمبودهای یاد شده در کیفیت خدمترسانی به مراجعه کنندگان میتواند تاثیرگذار باشد.
مدیرکل بهزیستی اصفهان افزود: با این وجود یکی از ماموریتها و اهداف این سازمان در حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، تخصیص اعتبار لازم برای توسعه و تقویت برنامه اورژانس اجتماعی در استان است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون همه شهرستانهای استان دارای خودروی اورژانس اجتماعی نیستند و تبدیل وضعیت نیروهای خرید خدمت شاغل در مراکز اورژانس اجتماعی با هدف ایجاد انگیزه برای کارشناسان شاغل در این واحد، مورد مُطالبه ماست.
نصر اصفهانی یادآور شد: در راستای خدمترسانی بیشتر به مردم، خط ۱۲۳ اورژانس اجتماعی آماده دریافت هر گونه گزارش مردمی در موضوعات اختلاف خانوادگی، کودک آزاری، همسرآزاری، سالمند آزاری و انجام مداخلات تخصصی در زمینههای یاد شده است.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خرداد سال گذشته بهمنظور رفع موانع و چالشهای یاد شده در حوزه فوریتهای اورژانس اجتماعی، پیش نویس لایحه قانونی ساختار و وظایف فوریتهای اجتماعی سازمان بهزیستی را تهیه و برای سیر مراحل تصویب، به دولت ارائه کرد که هنوز در مرحله بررسی قرار دارد.
به گزارش سایک نیوز به نقل از ایرنا، حدود ۱۳۲ هزار معلول زیر پوشش بهزیستی استان اصفهان هستند که از این تعداد ۲۹ هزار معلول جسمی حرکتی، ۲۴ هزار معلول ذهنی، ۱۲ هزار معلول اعصاب و روان، ۱۳ هزار معلول شنوایی، هفت هزار معلول بینایی و ۲۱ هزار سالمند هستند